Meteen naar de inhoud
Home » Top 10 IPOs 2022

Top 10 IPOs 2022

Wat zijn de meest interessante IPOs van 2022? In dit artikel hebben wij een lijst gemaakt genaamd: de top 10 IPOs 2022. Maar voordat we daar zijn, blikken wij heel kort terug op 2021. Het jaar 2021 was een jaar met geweldige IPO’s. Op Freedom24 zijn weer mooie mogelijkheden geweest om aandelen te kopen van bedrijven die nog niet publiekelijk verhandeld werden. Eerder werden al ruim 260 IPO’s gelist op deze website, met een gemiddeld rendement van 62% binnen de lockup periode (24 december 2021) *(resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor resultaten in de toekomst).

Daarnaast brak 2021 verschillende records. Er werd nog nooit zoveel kapitaal binnen gehaald via het plaatsen van IPO’s. In Amerika waren er in Q3 van het jaar ruim 1600 bedrijven gelist waarbij ruim 330 miljard dollar aan nieuw kapitaal werd opgehaald. Ook bleef Amerika bovenaan staan in de equity markten. Iets meer dan 400 bedrijven haalde ruim 133 miljard dollar op, waardoor het 20 jaar oude record werd verbroken. In Azie en Europa werd 106 miljard dollar en 74 miljard dollar opgehaald, respectievelijk.

In 2022 komen er ook weer een heel aantal IPO’s aan. Hoewel nog niet veel bedrijven hebben bevestigd om hun aandelen uit te geven, wordt verwacht dat de volgende tien bedrijven in 2022 hun aandelen op de markt zullen gaan brengen via een IPO. Hieronder vind je de top 10 van bedrijven die waarschijnlijk een IPO doen in 2022. Als je wil deelnemen aan een van de IPOs, dan kan je hier vrijblijvend aanmelden: Deelnemen IPOs.

Op dit moment zijn er nog een heel aantal plekken in de wereld waar het internetbereik niet erg goed is. Starlink is een bedrijf wat razendsnel internet aanbied via satellieten, ook op minder goed bereikbare plekken in de wereld (denk bijvoorbeeld aan groeimarkten zoals Afrika, zuid-Amerika en delen van Azie). Starlink had in November 2021 ruim 1.800 satellieten in de lucht geschoten.

De man achter dit bedrijf is tech ondernemer Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla. Hij kondigde het project al aan in 2015, en gaf in 2020 duidelijk aan dat een IPO noodzakelijk is. De exacte datum van de IPO is afhankelijk van Elon Musk.

Starlink heeft een kapitaal van 72 miljard in 2021, en is van plan om 20 miljard daarvan te investeren in het project. Uiteindelijk denkt Elon Musk dat Starlink drie tot vier procent van de internetmarkt zal worden voorzien door Starlink.

2. TikTok IPO (deelnemen)

TikTok is erg populair, wellicht wel populairder dan Google op dit moment. Wereldwijd zetten mensen videos op TikTok om deze vervolgens te delen.

Op moment van schrijven zijn er ongeveer 200 miljoen mensen actief op TikTok, wat erg interessant is voor bekende bedrijven om advertenties te plaatsen. Het aantal gebruikers lijkt nog te groeien, wat de potentie laat zien van dit platform.

Grote aandeelhouders zijn op dit moment Oracle en Walmart. Het management van TikTok bestaat voornamelijk uit Amerikaanse inwoners. Momenteel is het nog niet bekend wanneer de IPO exact zal plaatsvinden, maar de kans is groot dat dit in 2022 gaat plaatsvinden. Je kan je in ieder geval al aanmelden bij Finance24 om de TikTok IPO niet te missen. TikTok wordt overigens gewaardeerd op een waarde van 50 miljard Amerikaanse Dollars.

3. Reddit IPO (Deelnemen)

Ook Reddit verwacht een IPO te doen in 2022. Op Reddit kunnen bezoekers, na een gratis registratie, mee doen aan discussies en kunnen onderwerpen besproken worden. Gebruikers kunnen, als ze daar voorkeur aan hebben, anoniem berichten plaatsen en reageren op andere gebruikers.

De website behoort tot de top 20 grootste websites ter wereld. Dagelijks wordt de website bezocht door ongeveer 52 miljoen gebruikers, wereldwijd. Het bedrijf is momenteel gewaardeerd op een waarde van circa 10 miljard Amerikaanse Dollars, maar verwacht wordt dat deze waarde zal gaan stijgen tot 15 miljard na de IPO.

Op dit moment is Reddit actief bezig om een IPO voor te bereiden. Echter lopen investeringsbanken en advocaten tegen issues aan waardoor de IPO nog uitgesteld is. Verwacht wordt dat begin 2022 dit bedrijf naar de beurs gaat.

4. Discord IPO (Deelnemen)

Discord is een berichtenservice, zoals Telegram en Whatsapp, waarbij gebruikers gratis berichten kunnen sturen. Overigens kunnen gebruikers op Discord ook bellen via beeldbellen. Het doel was om een service te ontwikkelen voor gamers, maar snel bleek dat de berichtenservice ook geschikt is voor andere gebruikers. Discord is te gebruiken op vele platformen, zoals Windows, iOS, Android en via de web browser.

Discord wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld Crypto groepen. Op dit moment zijn er meer dan 140 miljoen gebruikers geregistreerd binnen deze service. De waardering ligt op 7 miljard USD, wat lager is dan het bod van 10 miljard USD, geofferd door Microsoft. Sinds het voorjaar van 2021 is Discord actief bezig om een IPO te organiseren. Recentelijk is er een eerste CFO (financieel directeur) aangesteld die hier verantwoordelijk voor zal zijn. Een exacte datum is nog niet bekend, maar alles wijst er op dat Discord in het begin van 2022 naar de beurs gaat. Ook voor deze IPO kan je terecht op Finance24, waar je kan deelnemen aan de IPO.

5. Instacard IPO (Deelnemen)

Instacard is voor ons als Nederlander, of voor de Belgen onder ons, een minder bekende naam. Echter staat Instacard, na Walmart en Amazon, op de nummer drie van grootste online supermarkten in Amerika. Voorspellingen laten zien dat Instacard potentieel een waarde zou kunnen hebben van 30 miljard USD bij aanvang van de IPO.

Op dit moment focust Instacard zich op marktgroei. Ze willen graag dat ze een groter marktaandeel gaan krijgen. Mede door die focus, denken analisten dat Instacard een IPO gaat doen ergens tussen 2022 en 2023.

6. Stripe IPO (Deelnemen)

Stripe is een startup die zich richt op online betaal services. Het bedrijf is opgezet in het prestigieuze Silicon Valley, en analisten zeggen dat dit bedrijf bij de twaalf meest invloedrijke startups van de laatste 10 jaar behoort.

De service van Stripe wordt door vele grote bedrijven gebruikt, zoals bijvoorbeeld Target (grote online Amerikaanse winkel zoals Bol.com en Amazon). Gebaseerd op de resultaten wordt verwacht da Stripe in 2022 een IPO gaat lanceren.

7. Klarna IPO (Deelnemen)

Klarna is fintech onderneming (fintech is de afkorting voor financial tech). Het is een van de grootste digitale banken ter wereld en is een private organisatie opgericht in Europa. Het bedrijf biedt vele verschillende betaaloplossingen aan. In Nederland bijvoorbeeld, kan je achteraf betalen via Klarna bij bedrijven zoals Wehkamp. Daarom is gedurende de COVID-19 periode, de vraag naar dit bedrijf enorm gestegen.

Het bedrijf is van oorsprong Zweeds, maar opereert in ruim 20 landen. Op het moment van schrijven zijn er wereldwijd meer dan 90 miljoen mensen die gebruik maken van Klarna. Analisten hebben het bedrijf gewaardeerd op een waarde van 46 miljard USD. Om door te groeien, en om meer kapitaal aan te trekken, overweegt het management van Klarna op een IPO te doen. Het is zeer waarschijnlijk dat deze IPO in 2022 gaat plaatsvinden.

8. Chime IPO (Deelnemen)

Sinds de start van de COVID-19 pandemie is de populariteit van Chime razendsnel toegenomen. Chime is een van de grootste digitale banken in de Verenigde staten, en is gewaardeerd op een waarde van 14.5 miljard USD. Een van de grote voordelen van Chime is de zeer gebruikersvriendelijke app, waarmee het bedrijf zich onderscheid van de andere digitale banken in Amerika. Het is zeer waarschijnlijk dat de IPO van Chime in begin 2022 plaats gaat vinden, omdat het meeste papierwerk hiervoor al is afgerond.

9. Databricks IPO (Deelnemen)

Databricks is een bedrijf dat online opslag aanbied voor data, en biedt daarbij de mogelijkheid om artificial intelligence op toe te passen. Ruim 5.000 organisaties maken gebruik van Databricks. Ook in Nederland wordt de service van dit bedrijf gebruikt, bij bijvoorbeeld ABN Amro, H&M en Shell.

De exacte datum van de IPO is nog niet bekend. Wel zal de actieve voorbereiding binnenkort van start gaan. Op het moment van schrijven wordt Databricks gewaardeerd op een waarde van 28 miljard USD.

10. Impossible foods IPO (Deelnemen)

De hekkensluiter van onze top 10 IPO’s voor 2022 is Impossible Foods. Ook dit bedrijf is gevestigd in Amerika en richt zich op het ontwikkelen van plant gebaseerde vegan producten. Impossible Foods werd bekend door een vlees vervangende hamburger in de markt te brengen, wat enorm populair werd in Amerika.

De vraag naar gezonde en plant gebaseerde producten neemt in Amerika toe. Ze opereren daarom in een niche waar de vraag hoog is. Op dit moment is het bedrijf gewaardeerd op een waarde van 8.4 miljard USD. Deze waarde zou de 10 miljard USD kunnen benaderen wanneer de IPO plaats vindt.

IPO kalender 2022

Hierboven hebben wij een lijst gemaakt met 10 IPOs van 2022 die wij interessant vinden. Er zijn echter veel meer IPOs in 2022, zoals de Mercury retail groep, Sotheby’s en nog veel meer. Klik daarom op de subtitel om naar de IPO kalender van 2022 te gaan.

Succesvolle IPOs 2021

Hieronder geven wij een korte samenvatting van de meest succesvolle IPOs van 2021 weer. Het rendement is gebaseerd op de groei van de aandelenkoers na de 93 dagen lockup periode.

Upstart – 475% (lock-up einde 18.03.2021)
BioAtla – 293% (lock-up einde 18.03.2021)
Doximity – 231% (lock-up einde 27.09.2021)
D-local – 224% (lock-up einde 09.09.2021)
Verve – 215% (lock-up einde 20.09.2021)

Door een sterk portfolio op te bouwen met Freedom Finance, ben je uiteindelijk in staat om meer aandelen te kopen. Dit komt omdat Freedom24 kijkt naar de rating van een account (wat verbeterd door een sterk portfolio op te bouwen). Je kan bij Freedom24 ook aandelen, obligaties en ETFs handelen wat bijdraagt aan een sterk portfolio.

Hou wel in je achterhoofd dat niet alle IPOs succesvol zullen zijn. Er is echter wel vaak heel veel vraag om deel te nemen aan IPOs. Er is consistent een hoge vraag naar aandelen die via een IPO uitgegeven worden. Daarom kan je altijd maar een beperkt aantal aandelen via een IPO kopen. Je kan bijvoorbeeld deelnemen aan een IPO via Freedom Finance. Via dit platform kan je IPO aandelen van Amerikaanse bedrijven (zoals in de top 10 hierboven) kopen.

Ook hierbij geldt, net zoals bij aandelen of andere financiele producten, dat je een deel van je inleg kan verliezen. Ook bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor toekomstige resultaten.

Dit artikel is met zorg samengesteld. Typfouten worden niet uitgesloten. Het is altijd je eigen verantwoordelijkheid om ergens in te investeren.